Suplementacja, która wspiera naturalną odporność ogranizmu

Suplementacja, która wspiera naturalną odporność ogranizmu

Na ogólny stan zdrowia i samopoczucie człowieka wpływa prawidłowa praca układu immunologicznego. Warto więc zadbać o odpowiednią suplementację, by realnie wzmocnić układ odpornościowy. To, o co należy zadbać, to odpowiednia ilość witamin i minerałów w naszej diecie. Wpływają one nie tylko na układ odpornościowy, ale także na prawidłową pracę i funkcjonowanie wszelkich układów organizmu. Które składniki naszego pożywienia są szczególnie istotne?

Witaminy

Najlepszym ich źródłem są świeże warzywa i owoce. Prócz bogactwa witamin dostarczają nam też błonnik, który wspiera mikroflorę jelitową. Jednak w okresie jesienno-zimowym czy wczesną wiosną trudno o świeże, naturalnie rosnące produkty. Wtedy z pomocą mogą przyjść suplementy diety, w których znajduje się właściwie zbilansowana ilość dobrze przyswajalnych witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do dobrej pracy.

Probiotyki

Jelita są jednym z najistotniejszych elementów układu odpornościowego, który chroni organizm przed wniknięciem patogenów. Naturalna flora bakteryjna naszego organizmu jest nieustannie narażona na zniszczenie. Nadmiernie sterylne otoczenie, nadmiar leków i antybiotyków, przetworzona żywność nie sprzyjają rozwojowi „dobrych bakterii”. Należy wtedy ten rozwój wspierać, dostarczając organizmowi produkty probiotyczne.

Niezwykle istotna jest regularność ich spożywania. Naturalnym źródłem żywych probiotyków są fermentowane produkty mleczne i powinny być regularnie spożywane. W przypadku, gdy nasz organizm nie toleruje laktozy lub kazeiny, niezbędne jest dostarczanie probiotyków inną drogą. Ważne wtedy jest, by nadal wybierać te produkty, które dostarczają organizmowi żywe kultury bakterii w odpowiedniej ilości. Każdy z nas ma inną mikroflorę bakteryjną, dlatego dobrze jest przyjmować preparaty probiotyczne o różnym składzie, by kompleksowo uzupełniać niedobory poszczególnych szczepów bakterii. W ten sposób możemy przywrócić naturalny, właściwie funkcjonujący skład mikroflory jelitowej, która pomoże hamować rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.

Prebiotyki

Aby zapewnić probiotykom właściwe warunki wzrostu w naszych jelitach, należy zadbać o ich właściwie odżywienie. Taką rolę właśnie spełniają prebiotyki – nietrawienne składniki pokarmowe. Prebiotyki znajdziemy w cykorii, pomidorach, cebuli, szparagach, czosnku, bananach i orzechach ziemnych. Warto zwrócić więc uwagę, czy są dodane do preparatów probiotycznych, zapewniając ich kompleksowy skład. Co ciekawe, badania dowodzą, że ich obecność w organizmie sprzyja także wchłanianiu wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego.

Cynk

Pełni bardzo ważną rolę w działaniu układu odpornościowego. Jest istotny w syntezie DNA, co sprawia, że jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania grasicy (stojącej na straży rozwoju odporności) i szpiku kostnego (odpowiedzialnego za powstawanie leukocytów, zwalczających wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty czy toksyny). Najlepszym jego źródłem jest chude mięso i ryby, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, jaja oraz warzywa. Przy ubogiej w składniki mineralne diecie eliminacyjnej lub niektórych schorzeniach, które mają wpływ na wchłanianie mikroelementów z diety, cynk należy suplementować.

Żelazo

Niezbędny pierwiastek do funkcjonowania naszego organizmu, którego niedobór prowadzi do anemii i wpływa na wzrost ryzyka zwiększonej podatności na rozwój choroby. Jego przyswajalność zaburzona jest przez nadmierne spożycie kawy, herbaty czy pokarmów bogatych w błonnik. W produktach zwierzęcych znajdziemy żelazo hemowe, słabiej przyswajalne. Warto sięgać po podroby, mięso wołowe i cielęce, przetwory mięsne, ryby i drób. Bogate w żelazo niehemowe są żółtka jaj, pełne ziarna zbóż i zielone warzywa, takie jak szpinak, pietruszka czy szczypior, a także buraki i botwina. Suplementacja żelaza jest niezbędna przy stanach osłabienia organizmu i chorobach, które negatywnie wpływają na przyswajalność mikroelementów z żywności. Warto wtedy zwrócić uwagę na to, by przyjmowany suplement zawierał żelazo wysoko przyswajalne.

Kwasy OMEGA-3

Długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy OMEGA-3, m.in kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) nie są wytwarzane w organizmie ludzkim, a są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Muszą więc być dostarczane wraz z żywnością, bo są nieodzownym stymulatorem naszej odporności. Kwasy EPA i DHA znajdziemy w tłustych rybach morskich. Kwasy OMEGA-3 znajdziemy również w oleju lnianym, rzepakowym, sojowym oraz w roślinach liściastych i orzechach.

Nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest tran. Wpływa on pozytywnie na pracę mózgu i wzmacnia odporność organizmu w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Suplementacja witamin i mikroelementów

Budowanie odporności to stałe zadanie każdego z nas. Nie zawsze jednak wystarcza zbilansowana dieta, by do organizmu dostarczyć wszystkie niezbędne elementy. W przypadku osób z chorobami jelit lub nietolerancjami pokarmowymi, dostarczenie niezbędnych witamin czy minerałów jest niezwykle trudne. Z pomocą przychodzą wtedy suplementy diety, których zbilansowany skład pomaga utrzymać właściwą ilość substancji w organizmie.

Warto zwrócić uwagę zarówno na skład, ale też na jakość suplementu, na jaki się decydujemy. Ważne, by przyjmowany preparat pochodził z pewnego źródła oraz miał wyczerpującą informację o wszystkich składnikach i substancjach aktywnych, jakie znajdują się w środku. Należy wystrzegać się preparatów nieznanych producentów. W asortymencie sklepu VitaOaza można znaleźć produkty wysokiej jakości i od sprawdzonych dostawców. Producenci tacy jak Kirkman, Nordic Naturals, Klaire Labs czy Orthica to renomowani producenci wysokiej jakości suplementów diety.